Tjeckien - "Europas Hjärta"


Tjeckien - "Europas Hjärta"

Grundfakta Tjeckien Landsfakta Tjeckien Startsida

Klicka på någon av nedanstående länkar för att komma direkt till ett reseavsnitt

Terezin

Prag

Melnik

Kutna Hora

Sedlec

Cesky Krumlov

Prachatice

Cesky Raj

Krkonose

Första gången jag besökte Tjeckoslovakien var sommaren 1967. Gränspassagen väckte starka känslor hos mig, som då var en oerfaren resenär. Gränsen bevakades av patrullerande vakter försedda med maskingevär eller stora schäferhundar, ilsket tittade på turisterna. Bilen genomsöktes rigoröst efter begärligt gods som man kunde ge bort till de fattiga tjeckerna. Blanketter skulle fyllas i och väntetiden för att få köra vidare var lång. Öststatsdepressionen och gråheten fullkomligt svepte in land och människor på ett förlamande sätt.

Vid mitt besök i juli 1968 var det helt annorlunda. Byråkratin var kvar, men nu var gränsvakterna glada och trevliga. Invånarna andades optimism och överallt möttes man av öppenhet och glada människor. Framtidstron under ledning av president Alexander Dubcek var stor. Detta var strax innan Warzawastyrkorna inledde sin invasion av Tjeckoslovakien. 

Resor i landet efter 1968 gav ett helt annat intryck.

Under åren har jag besökt Tjeckoslovakien / Tjeckien ett tiotal gånger och därmed hunnit se en hel del av landet, framför allt Böhmen. Här finns många städer, samhällen och naturområden som man omedelbart tycker om. Städerna och samhällena har en gammaldags charm och vackra, medeltida centra. Här finns många, mycket vackra slott och borgar, som kittlar fantasin och man leker gärna med tankarna hur det såg ut när riddare, furstar eller kungar formade livet under de gångna århundradena. Några av slotten jag besökt är Karlstejn, Konopiste och Hluboka, tre magnifika slott alla väl värda att besöka.

Några av de platser jag besökt och gärna vill framhålla, dels för att det är vackra städer eller för att plasterna ger en tankeställare att besöka, är huvudstaden Prag, Cesky Krumlov, Prachatice, Cesky Budejowise, Karlovy Vary, Marianske Lazne, Liberec, Kutna Hora, Melnik, Sedlec, Nationalparken Krkonose och Cesky Raj - "Det böhmiska Paradiset" . Några av dem beskriver jag i korta ordalag här nedan.

Terezin (Theresienstadt) - Staden med ett mörkt förflutet

Terezin är en gammal stad, grundad på 1780-talet av den Habsburgska adelssläkten för att försvara norra gränsen mot Preussen. I oktober 1941 beslutade Reinhard Heydrich och det nazistiska överkommandot att göra hela staden om till ett judiskt ghetto för att användas som genomgångsläger för judar som skulle transporteras vidare till Auschwitz. Under Pragvåren 1968 växte iden fram om att göra Terezin till museum tillägnat speciellt det judiska ghettots historia. 

Stadens ursprungliga invånare flyttades bort och och transporter med judar började anlända. Inom ett år hölls närmare 60 000 judar internerade här under mest svåra, tänkbara förhållanden. Vid slutet av kriget hade nästan 300 000 judar deporterats till Terezin och vidare till andra dödsläger, framför allt Auschwitz. Bara cirka 17 500 fanns kvar här vid befrielsen den 8 maj, 1945.

Vid flera tillfällen användes Terezin i propagandasyfte av nazisterna. Man skapade ett "idylliskt" läger i vilket invånarna hade egen orkester etc., för att ge sken av att människorna levde ett harmoniskt liv. Verkligheten var en helt annan. 

Terezin kan man besöka om man kommer med egen bil från gränsstaden Teplice i norr. Man kör då rakt genom staden och det är lämpligt att göra ett besök i det forna koncentrationslägret för en stunds reflektion över några av mänsklighetens grymheter.

Tyvärr har Terezin även figurerat i negativa sammanhang på senare år då stadens borgmästare ville bygga en mur runt ett kvarter som huvudsakligen beboddes av romer för att ha dem under kontroll.

Till överst på sidan

Prag - "Den gyllene staden"

Första gången jag var i Prag var 1967. När jag kom till staden gav den ett mycket grått och trist intryck. Dagens Prag skiljer sig markant från hur det såg ut då. Nu är stora delar av innerstaden renoverad. Husen är uppfräschade. Människorna bär kläder i gladare färger och de går inte längre omkring med nedböjda huvuden. Turisterna har kommit i stor omfattning.

Prag, med sina mer än 500 tinnar och torn, bjuder besökaren på många sevärdheter i form av vackra gamla hus, intressanta miljöer och ett intressant folkliv. Prag slapp undan Andra Världskrigets förstörelse och har därför lyckats behålla den fina gamla atmosfären i stor omfattning. I delar av staden är det lätt att med tankens hjälp flytta sig bakåt i tiden för att återuppleva svunna tider, fjärran från jäkt och stress.

Staden har många sevärdheter. Jag kommer bara att välja ut en bråkdel av dem alla.

Wenzelplatsen är en stor boulevard som går genom "Den gamla staden" och är Prags pulsåder. I ena änden av Wenzelplatsen ligger det stora Nationalmuseet som är värt att besöka en regnig dag. Utefter boulevarden ligger affärer, restauranger och stora hotell. Missa inte ett besök på Hotel Europa som är byggt i art-noveau-stil. Wenzelsplatsen har många gånger varit en samlingsplats för den politiska oppositionen och det var här studenten Jan Palach brände sig själv till döds i protest mot Sovjetunionens inmarsch i Tjeckoslovakien 1968.

Det 65 meter höga Kruttornet byggdes 1475 och var tidigare en del av stadens befästningsverk. På 1700-talet blev det krutmagasin. Ett besök i tornet ger en fin bild över staden.

Nära Kruttornet ligger det otroligt vackra Obecni dum, Prags representationshus, en byggnad i art-noveau-stil med vackra skulpturer och mosaiker. Restaurangen, inne i byggnaden, har kvar sin helt orörda interiör. Det var här som den tjeckoslovakiska staten utropade sin självständighet den 28 oktober 1918. 

Det stora torget Staromestske namesti, Rådhustorget, i Gamla Stan är ett av Prags vackraste torg, som under många århundraden varit handelsplats för köpmän och invånare. Runt torget ligger hus med ståtliga fasader från olika tidsepoker.

Rådhustornet med sitt berömda ur är en av de första byggnader man lägger märke till på torget. Redan på 1340-talet kunde Pragborna njuta av anblicken av det 70 meter höga tornet. Det astronomiska uret är alltid en samlingsplats för nyfikna turister, framför allt vid varje heltimme. Uret visar nämligen, förutom tiden, även jordens placering mellan månen och solen. Därunder ser man de tolv djurkretstecknen omgivna av tolv kalenderbilder som visar årets gång, från sådd till skörd. Figurerna högst upp i uret är kanske de mest intressanta. Vid varje heltimme utför de samma skådespel, som de gjort i århundraden. Döden inleder genom att klämta med en klocka och vända sitt timglas. Därefter gal den förgyllda tuppen och flaxar med vingarna. Sedan kommer de tolv apostlarna som vandrar sin lilla rundtur. Figurerna är inte original. De ursprungliga förstördes 1945. Urverket däremot är från 1490. Det konstruerades av urmakaren Hanus u Ruze som gick ett grymt öde till mötes. Stadens invånare var så stolta över sitt tornur att de inte ville se det kopierat någon annanstans. Därför lät man riva ut ögonen på honom för att förhindra att han byggde ett liknande ur.

De två höga kyrktornen, Adam och Eva, som höjer sig högt över husgavlarna på Rådtorget tillhör Tynkyrkan. En gotisk byggnad som började byggas på 1300-talet. Kyrkan uppvisar en pampig interiör i barockstil. Här inne finns astronomen Tycho Brahes kista, den danske astronomen som valde att lämna Danmark för att verka i Prag. Tycho Brahe dog i Prag år 1601. 

Den judiska begravningsplatsen anlades på 1400-talet och användes fram till 1787. Nu är den en kulturell sevärdhet med sina tätt stående gravstenar. Eftersom man inte får lägga igen en judisk grav och det inte fanns möjligheter att utvidga begravningsplatsen lade man mera jord ovanpå de gamla gravarna. På sina ställen ligger det tolv lager gravar ovanpå varandra. Det lär ligga 12 000 människor begravda på denna lilla yta. 

En av Prags största sevärdheter är Karlsbron som binder samman stadsdelarna Stare Mesto och Mala Strana. Dagens bro ersatte en äldre bro som låg här och började byggas den 9 juli 1357. Bron är 510 meter lång, 10 meter bred och har 16 bågspann. Karlsbron är dekorerad med ett 30-tal stora och vackra skulpturer. Dessa är dock av senare datum och tillkom på 1700-talet. Folklivet på bron är intensivt och här trängs målare och allehanda försäljare tillsammans med mängder av turister och Praginnevånare.

På en höjd ovanför staden ligger den stora borgen Hradcany. Borgens äldsta delar stammar från 800-talet. Huvuddelen av byggnaderna uppförds dock under 1700-talet. Sedan 1918 är Hradcany residens för den tjeckiske presidenten. Borgens byggnader är imponerande att ströva runt bland och bland dem finns St Veits-katedralen, Prags kanske vackraste kyrka. Katedralen började byggas 1344 på uppdrag av Karl IV med anledning av att Prag utsetts som biskopssäte. Till huvudarkitekt utsågs Matthias av Arras som hade de stora franska katedralerna som förebild. Byggnationen fortsatte fram till 1440 då arbetet upphörde på grund av hussiterkriget. Sedan fortsatte det i mindre skala under de kommande århundradena för att återupptas på allvar 1837. Kyrkan ansågs helt färdigbyggd 1929, 600 år efter byggstart! I Kyrkan ligger St Vaclav-kapellet som använts vid kröningar av flera böhmiska kungar.

Från Hradcany fortsätter många sitt strövtåg till Zlata Ulica, Guldsmedsgatan, som är en pittoresk liten gränd med en rad små, vackra hus från 1500-talet. Här bodde bland annat den kände författaren Franz Kafka.

Prag har flera stora, vackra och imponerande kyrkor. En av dem är pilgrimskyrkan Loreta vars barockfasad från 1740-talet utgör en grandios entre.

Prag är en av de vackraste städer jag besökt och har oerhört mycket att erbjuda besökare. Ovanstående är bara ett litet axplock.

Ett besök i Prag bjuder inte bara på intressanta gamla byggnader. Staden har ett rikt kulturliv och även för den musikintresserade finns ett stort utbud. Den matintresserade kan stilla sin nyfikenhet genom besök på restauranger eller värdshus med skiftande miljöer och menyer.

Till överst på sidan 

Melnik - Staden med tvåflodsmötet

Staden Melnik, 33 kilometer norr om Prag, ligger i hjärtat av Böhmens vinodlingsdistrikt. Stadens historia går tillbaka till 800-talet då orten överläts till Premyslidätten som en del av en hemgift till en prinsessa. Vinodling blev stadens huvudsakliga näringskälla när Karl IV lät importera från druvor från Bourgogne i längtan efter sin ungdoms franska vin. Melnik har en liten fin stadskärna med vackra arkader.

Placerat på en en höjd ovanför slätterna ligger stadens stolthet, ett renässansslott som också innehåller ett ortsmuseum. Från höjden har man en fin vy ned över sammanflödet av floderna Labe (Elbe) och Vltava (Moldau) och den tillhörande kanalen. Flodtrafiken var förr så intensiv att man reglerade den med hjälp av trafikljus för att undvika olyckor.

Kutna Hora (Kuttenberg)  - Silverstaden

Kutna Hora började blomstra i slutet av 1200-talet med upptäckten av silverfyndigheter i omgivningarna. I nästan tvåhundrafemtio år var Kutna Hora Böhmens mest betydelsefulla stad efter Prag. En mycket stor del av stadens rikedomar användes till att smycka Prag och till att bygga stora kyrkor i Centraleuropa. I slutet av 1300-talet bodde här lika många människor som i London. Mot slutet av 1500-talet sinade gruvorna och välståndet tog därmed slut.

 
I dag är Kutna Hora en liten stad med drygt 20 000 invånare. Stadens stora sevärdhet är den stora och imponerande Barborakyrkan som började byggas på 1380-talet. Arbetet avbröts i samband med Husitkriget på 1400-talet, men fortsatte under 1500-talet. Trots detta hann kyrkan aldrig att byggas färdigt innan nedgången för Kutna Hora kom. Därför är den, än i dag, inte helt färdigbyggd. Kyrkan är ritad av samme man som ritade den stora katedralen i Milano.

Sedlec - "Dödskapellet"

I Kutna Horas förort Sedlec ligger en gammal munkkyrkogård med ett gammalt gotiskt kapell. I detta finns det makabra underjordiska ossuariet med mängder av människoben. När helig jord från Golgata ströddes ut över kyrkogården på 1100-talet , villa alla Böhmens adliga bli begravda här. Skeletten växte i antal tills det fanns 40 000. Myndigheterna oroades över det stora antalet varför man år 1870 utsåg Frantisek Rint att göra någonting av dem. Han antog utmaningen och skapade fyra jättelika kyrkklockor av ben, en i varje hörn av kryptan, och hela väggar av skelettdekorationer, inklusive ätten Schwarzenbergs vapensköld. Rint till och med byggde en kandelaber av kroppens alla ben. Bristen på utrymme begränsade så småningom hans möjligheter att skapa ytterligare föremål. Han hade kunnat fortsätta eftersom det fortfarande finns gott om "byggnadsmaterial" kvar i form av stora högar med ben. Dessa är dock numera förvarade bakom galler inne i kapellet.

Ett besök i detta kapell är minst sagt en makaber och omskakande upplevelse, men ger en tankeställare över livets förgänglighet.

Cesky Krumlov (Krummau)  - Moldaus pärla

Min absoluta favorit i Tjeckien är den gamla medeltida staden Cesky Krumlov, som ligger vid en krök vid floden Vltatva, i södra Böhmen. Staden har delvis renoverats med stöd av UNESCO-medel och finns numera upptagen på deras lista över Världskulturarv. 

Första gången jag besökte Cesky Krumlov var 1967 då var staden i starkt förfall eftersom det 
saknades medel att renovera den stora borgen, kyrkorna och de gamla husen. Förutom UNESCO har även österrikiska och tyska organisationer och privatpersoner skänkt pengar till renoveringsarbeten varför staden nu håller på att bli en av de vackraste medeltida städerna i Tjeckien. 

Cesky Krumlovs största sevärdhet är den stora borgen vars äldsta delar härstammar från 1200-talet. Denna ligger högt uppe på en klippudde på flodens högra sida. Borgen har under de gångna århundradena bebotts av flera olika adelssläkter, som alla satt sin prägel på slottet. I slottet finns cirka 300 rum. Några av dem är öppna för allmänheten. Den praktfulla masksalen från 1748, med fantasifulla väggmålningar är en av höjdpunkterna. Borgen lär vara landets näst största efter den i Prag. Från borgen har man en fantastisk vy över staden. När man ser den och floden kommer man ofelbart att tänka på Smetanas komposition "Vltava - Moldau". 

Att ströva runt i stadens centrum med smala och trånga gator, ger ett bra exempel på medeltida stadsplanering. Det är inte svårt att framkalla känslan av att plötsligt ha förflyttats tillbaka till medeltiden under vandringen. Gatorna är trånga och kullerstensbeklädda. Husen ligger tätt hopträngda. Det vackra rådhuset vid stadens praktfulla torg och den stora statyn är en upplevelse att besöka bara det. Här ligger flera små restauranger som man kan gå in i och i dem förstärks den medeltida atmosfären. 

Nära torget ligger den stora och vackra, sengotiska St Veits-kyrkan byggd 1409-1439. Kyrkan har en mycket vacker interiör med ett välvt tak, fresker och ett högaltare i barockstil.

Till överst på sidan

Prachatice (Prachatitz) - "Den gamla saltstaden"

Där Libins sluttningar förenar sig med Otavas och Vlatvas slättland ligger den lilla marknadsstaden Prachatice som grundades 1325 och blomstrade under de följande århundradena.

Under medeltiden var Prachatice en viktig handelsstation på vägen mellan Böhmen och Bayern, på den så kallade "Gyllene Vägen". Saltet var den viktigaste handelsvaran och handeln gav staden dess välstånd. Välståndet fick dock ett hastigt slut 1692 när Leopold I själv tog hand om salthandeln. Det finns dock en del spår kvar i staden från storhetsperioden. Prachatice är fortfarande delvis omgiven av en stadsmur uppförd mellan 1300 och 1500-talen. Kring torget ligger flera gamla borgarhus och ett vackert rådhus från 1571. Många av husens fasader har vackra målningar. Under 1500-talet var det populär att måla husets fasader. På 1800-talet återupplivades traditionerna. Speciellt vackert dekorerat är det gamla Rådhuset.

Cesky Raj - "Det böhmiska paradiset"

Mindre än 10 mil från Prag ligger Cesky Raj, ett tätt skogsbevuxet område med stora, märkligt formade sandstensklippor, som i över etthundra år varit ett populärt mål för Pragborna. Naturparken Cesky Raj har en areal på cirka 125 kvadratkilometer. Det är ett egendomligt landskap som präglats av geologiska förhållanden. De mjukare bergarterna har under årtusendens lopp eroderat och bildat märkliga klippformationer. Det finns flera olika områden med dessa märkliga klippformationer, alla lika spännande att besöka. Ett av de finaste är Hruba Skala nära staden Turnov. Det är fascinerande att vandra bland klippformationerna som har formats på ett märkligt sätt efter att varit exponerade för vindars och regns framfart under årtusenden. Av och till ser man klättrare på väg uppför de lodräta klipporna, som sannerligen inte är någon lätt uppgift. De klättrar alltid med livet som insats. Från flera olika utsiktspunkter kan man beundra klippformationerna uppifrån vilket ger en helt annan dimension av dessa. Ett annat område med vackra klippformationer att besöka är Prachovske Skaly nära staden Jicin.

Krkonose - "Jättebergen"

I Böhmens nordöstra del ligger bergskedjan Krkonose, Riesengebirge, som bildar gräns mot Polen 
på en cirka 40 kilometer lång sträcka. Tidigare utgjorde de en del av det forna kungadömets nordöstra gräns. Bergen var obebodda ända fram till 1200-talet. De befolkades då av människor som nåtts av ryktet att det fanns enorma rikedomar i bergen. De första bosättarna var glas- och gruvarbetare från Tyskland och Italien.

Namnet Krokonose, Jättebergen, fick de på 1400 - 1500-talen då sägner berättade om att det bodde en jätte i bergen vid namn Krakonos, som uppträdde i olika förklädnader. Han visade sin vrede genom att framkalla snö, regn och åska.

Idag är Krokonose en nationalpark som erbjuder fina vandringsmöjligheter. Naturupplevelserna störs dock av att det på vissa stora områden förekommer skogsdöd som uppkommit genom nedfall av surt regn. Trots detta är Krokonose ett populärt besöksmål varför det i bland kan vara lite problematiskt att hitta övernattningsmöjligheter. Själv bodde jag i en så kallad bouda, en alphydda, med fina små rum och gott kök. Hjärtat i Krokonose är den lilla staden Spindleruv Mlyn (Spindlermuehle), 850 meter över havet. Här finns det flera hotell och ett ganska stort utbud av restauranger. Det finns flera olika vandringsleder, av olika längd, i området. Enklaste sättet att orientera sig är att skaffa en vandringskarta och sedan lägga upp sina egna vandringsetapper. Några av de finaste gick upp på Sneska, Tjeckiens högsta bergstopp 1 602 meter hög, och till Labes (Elbe) källa. Ibland vandrade man på gränslinjen som delar bergen mellan Tjeckien och Polen. Man kan även göra dagsvandringar in i Polen, bland annat till en gammal norsk stavkyrka som flyttats dit.

Trots att bergen inte är speciellt höga kan de bjuda på bistert klimat under sommaren varför man alltid bör ha en varm tröja och ett regnplagg i dagryggsäcken. Vintertid kan det ligga ett par meter snö i bergen.

Tjeckien, det lilla landet i Europas mitt, har mycket mer att erbjuda än ovanstånde. Det är lätt att åka runt i landet med egen bil. Vägarna är i stort sett bra. Biltrafiken inte alltför stor på landsbygden. Platserna man kommer till har ofta vackra, ålderdomliga miljöer som är intressanta att studera. Huvudstaden Prag och den lilla medeltida staden Cesky Krumlov är två juveler.

Det finns många intressanta, fascinerande och spännande platser på vår jord. Läs om några av dessa på min hemsida.

Till överst på sidan


Sidan är uppdaterad 2012-04-04
www.stalvik.com 

889 besökare sedan 100111
(6 736 besökare 021029 - 100110)