Personligt


Alaska, Australien, Azorerna, Andorra, Andalusien, Argentina, Barcelona, Bolivia, Burma, Chile, Costa Rica, Ecuador, Egypten, Etiopien, Färöarna, Ghana, Grönland, Guernsey, Hebriderna, Indien, Iran, Irland, Island, Jersey, Jordanien, Kambodja, Kina, Kroatien, Kuba, Laos, Madagaskar, Madeira, Mallorca, Malta, Marocko, Mexiko, Nepal, Norge, Nya Guinea, Orkney, Panama, Papua (Nya Guinea), Peru, Polen, Portugal, Shetland, Sibirien, Skottland, Sydafrika, Syrien, Sverige, Sulawesi, Tanzania, Thailand, Tibet, Tjeckien, Tunisien, USA, Vietnam.....

Ja, det finns många intressanta, fascinerande och spännande platser på vår jord. Läs om några av dessa på min hemsida.

Startsida English version

Mitt intresse för andra länder, främmande kulturer och medmänniskor väcktes av min fars berättelser redan i barndomsåren. Då fick jag resa i drömmarnas och fantasins värld. I många år väntade jag på att få pröva mina egna vingar och ge mig bortom gruvsamhället Grängesberg i södra Dalarna där jag växte upp.

Under flera år i tonåren sökte jag mig ut i världen via familjens bordsradio för att lyssna på knastriga kortvågssändningar från utländska radiostationer. Då kunde jag följa med i nyhetssändningarna och utökade mina kunskaper om vår spännande värld. Jag lyckades lyssna på utsändningar från mer än 150 olika länder, varav många inte längre existerar.

Under många år arbetade jag på ett stort internationellt företag där jag haft olika befattningar med inriktning på marknadsföring. Dessa befattningar gav mig varierande möjligheter att resa i tjänsten, 20 år av dem internationellt. Jag har även varit bosatt utomlands i två perioder, USA och Tyskland, där jag fick möjlighet att arbeta tillsammans med människor på deras "hemmaplan".

Att resa mer än halva arbetstiden var stundtals ett mycket tufft liv. För att orka med detta sökte jag mig ut i skog och mark på långa vandringar. Jag har nu vandrat de flesta lederna i våra svenska fjäll och alla längre låglandsleder i Västsverige och Skåne. Några av mina vandringar finns listade under länken "Vandringar". 

Min målsättning sedan 1995 är att vandra minst 1 580 kilometer årligen, vilket motsvarar sträckan från Treriksröset till Smygehuk, Sveriges sydligaste spets, fågelvägen.

Några av mina favoritområden när det gäller vandringar ligger i norra Skandinavien, vilka jag besökt ett flertal gånger. Nordnorge med Varangerhalvön, Nordkap, Senja och Lofoten är områden som jag gärna återkommer till. Även Färöarna, Island och Grönland är områden som bjuder på starka naturupplevelser.

Jag har hunnit att besöka de flesta av Europas länder.

Sedan början av 1990-talet har jag sökt mig till mera avlägsna länder, gärna där det finns höga berg att vandra i eller intressanta kulturupplevelser.

Jag har hittills gjort flera vandringsresor till nepalesiska Himalaya och vandrat "Everest-leden", från Jiri till foten av Mount Everest på nästan 6000-meters höjd. Jag har gått den över 300 kilometer långa leden "Annapurna Circuit", från den lilla byn Besi Sahar via Muktinath och Jomsom till Dhampus, en av Nepals finaste bergsvandringar och jag har även vandrat leden "Annapurna Sanctuary" från Dhampus via Chommrong till Annapurna Base Camp.

I Lahaul, i indiska Himalaya, på gränsen till Kashmir, vandrade jag i Miyar Nala, Valley of Flowers, och bodde under nästan två veckor hos folket i byarna. Jag har även vandrat i Sikkim i norra Indien.

En annan spännande och annorlunda vandring jag gjort, ytterst få västerlänningar har gått den hittills, är från den lilla bergsbyn Simikot, som ligger i Humla-distriktet i nordvästra Nepal, till Sher i Tibet. Detta var ursprungligen en gammal pilgrimsled. Den öppnades för västerlänningar så sent som 1993 och får endast göras i grupp under ledning av en liason officer, dvs en form av militäreskort. Leden följer floden Humla Karnali, dess vackra dalgång och avslutas på den tibetanska högplatån.

I Tibet fick jag även möjlighet att vandra från Rongbuk, världens högst belägna kloster, till Mount Everest Base Camp. Härifrån har man en imponerande vy över bergets svårklättrade nordsida.

Fyra gånger har jag vandrat i Anderna, världens längsta bergskedja. Jag har vandrat på höga höjder i Bolivia, Peru, Ecuador och Argentina.

Kanada och Alaska har blivit nya favoritområden på senare år när det gäller vandringar och naturupplevelser.

Mina resor har även bjudit på många intressanta kulturupplevelser och starka möten med medmänniskor. 

Jag har gjort min hemsida för att sprida kunskap om länder jag besökt och för att förmedla intryck från mina resor.

Läs och låt dig fascineras av vår spännande värld! Titta på bilderna och njut av inblicken i fjärran länder,  eller anblicken av dina medmänniskor, som vandrar på jorden tillsammans med dig. Många av dem lever under svåra betingelser på grund av politiska beslut, förtryckande regimer, brist på rent vatten eller begränsad tillgång till mat. Denna inblick i våra olika förutsättningar har berört mig mycket och jag känner ett starkt medlidande med många av dem.

Mötena med några av mina medmänniskor har påverkat min livssyn och gjort mig mera tacksam och ödmjuk över min egen privilegierade situation och tillvaro.

På fritiden föreläser jag ibland om mina resor och berättar om spännande möten med olika folkgrupper och andra kulturer samt mödosamma, men fina bergsvandringar.

Är Du intresserad av en föreläsning går det bra att kontakta mig. Jag har nästan trettio olika att ställa till förfogande. Numera tar jag bara eventuella bokningar med kort framförhållning (någon eller några veckor i förväg).  

Carpe Diem - Fånga dagen!

 

 


Skicka gärna tips eller kommentarer till rs1944(a)tele2.se

Uppdaterad 2012-03-13
www.stalvik.com 

1 805 besökare sedan 100111
(14 850 besökare 021029 - 100110)