Sibirien - "Shamanernas rike"

Ryssland mm


 

Resfakta Mer information om Ryssland  Landsfakta Ryssland Startsida English version
Klicka på bilden för större format

Sibirien - "Shamanernas Rike" 

Sibirien, på ryska Sibir. Namnet kommer ursprungligen från det mongoliska altay-språket och betyder "Det sovande landet".  

Sibirien förknippas ofta med deportation, fångläger och kyla. Det enda som finns kvar av den bilden är den stränga kylan, som skapar stora påfrestningar på allting. Efter Sovjetunionens upplösning är detta tidigare nästan helt stängda område tillgängligt för besökare. 

Geografiskt läge

Geografiskt räknar man området öster om Ural-bergen till Stilla Havet som Sibirien. Till ytan är det nästan 14 miljoner kvadratkilometer stort, vilket motsvarar 31 gånger Sveriges yta. Här finns mer än 53 000 floder och över 1 miljon sjöar. De största floderna är Ob, Jenisej, Lena och Amur.

Bajkalsjön, en av världens vackraste sjöar ligger i Sibirien. Den är mer än 60 mil lång, är världens djupaste insjö, 1 741 meter djup och utgör nästan 20 % av världens sötvattenbestånd.

Första spåren av mänsklighet

De första spåren av mänsklighet i Sibirien kan dateras till yngre stenåldern. Under århundradena strax efter Kristi Födelse kom turkiska stammar till området från Central Asien. Hunnerna tog kontroll över det som idag är södra Sibirien under 3:e århundradet före Kristus och deras efterlevande fortsatte vidare mot Ryssland och Europa. I deras härjningståg följde skräck och terror. På 1200- talet dök Djinghis Khan upp som krigsherre och erövrade stora områden. De första ryssarna, som kom hit i slutet av 1200-talet, var pälshandlare från Novgorod. De följdes senare av ytterligare  ryssar i mitten på 1500-talet som beordrades av tsaren att erövra Sibirien. Det var en grupp kosacker under ledning av Yermak. Hans kriminella handlingar benådades av tsaren och han utsågs till "Sibiriens Erövrare".  

Deportationer

På 1650-talet började man deportera kriminella till Sibirien. När Sibiriens rikedomar upptäcktes beordrades de att hjälpa till med uppbyggnaden. De mest kända som deporterades hit var de s k "Dekabristerna", även kallade "Decembristerna", en grupp unga officerare och adelsmän som försökte hindra kröningen av tsar Nikolaus I i december 1825. Fem av dem avrättades och 116 skickades till Sibirien tillsammans med sina fruar eller trolovade. Under 1890-talet deporterades 3 400 personer i veckan till Irkutsk.

Deportationerna upphörde i början av 1900-talet men återupptogs av under Stalin-perioden då GULAG skapades, ett system av fång- och koncentrationsläger. Stalin-epoken hade till följd att mellan 20 och 50 miljoner människor dog under svåra umbäranden. Efter Stalins död 1953 frigavs 2/3 av de inspärrade i GULAG.

Till överst på sidan

Sibiriens utveckling

Den sibiriska utvecklingen försvårades av de enorma avstånden och otillgängligheten. Infrastruktur saknades helt. Tsar Alexander III gav tillstånd år 1886 att börja bygga den 7 500 kilometer långa transsibiriska järnvägen mellan Chelyabinsk och Vladivostok. Detta beslut stimulerade utvecklingen och städer växte snabbt upp utefter järnvägslinjen. På mindre än 25 år ökade befolkningen till 1 miljon. De sibiriska produkterna blev vida kända för sin höga kvalitet och jordbruket blomstrade. Stalins kollektivisering av jordbruket drev det till mer eller mindre kollaps.

För att stimulera fortsatt utveckling av Sibirien betalade man under en lång period tre gånger högre löner än i den europeiska delen av Sovjetunionen. Man införde även bonussystem och skattelindring. Rysslands svåra ekonomiska situation har dock ändrat på detta.

Efter Sovjetunionens upplösning har de sibiriska regionerna fått ökat självstyre och framtiden kan synas lysande, med tanke på de enorma naturtillgångar som finns här. 

Sibiriens klimat

Sibiriens klimat är kontinentalt, vilket innebär att det är både hårt och riktigt behagligt. Under de stränga vintrarna kan temperaturen nå 40 - 50 minusgrader, Celsius, på vissa ställen ännu lägre. Under sommarmånaderna når temperaturen 25 - 30 plusgrader, Celsius. Vissa regioner har mer än 300 soldagar per år!

Sibiriska naturen

Den sibiriska naturen kan delas in i tre vegetationstyper. I norr finns den isiga tundran, permafrostens område. På vissa platser når den ända ned till 1 450 meters djup! Den bjuder på ett extremt svårt klimat för människor, växter och djur. Tundran övergår successivt i söder till taigan, den sibiriska skogen. Detta enorma skogsområde, som täcker den största delen av Sibiriens yta övergår i sin tur till de stora grässtäpperna mot Mongoliet, Kina och Kazakstan. 

Den sibiriska taigan är världens största skogsområde och täcker ungefär 5 miljoner km2 av ytan, vilket motsvarar cirka 25 % av världens skogsreserv.

Befolkning

I Sibirien bor ungefär 30 miljoner människor, vilket utgör cirka 22 % av Rysslands totala befolkning. Detta på en yta motsvarande 75 % av den totala ytan! Majoriteten av befolkningen bor längs med , eller nära, den transsibiriska järnvägen.

Majoriteten av befolkningen är ryssar, men här lever även ett trettiotal minoritetsfolk. Dessa har olika ursprung och språk. I historiskt perspektiv har de flesta minoritetsfolken varit negativa till den massiva ryska invandringen.

De största minoritetsfolken är burjater, yakuter, tuviner, chakasser och altay. Dessa folkgrupper har idag "egna" republiker inom Ryssland.

För ytterligare information Landsfakta.

Till överst på sidan

Sibirisk rundresa

Det är få turister som besökt denna del av världen. De som tidigare kom hit reste ofta med transsibiriska järnvägen. Under denna resa ser man mest taiga, den sibiriska skogen. Eventuellt gör man kortare stopp i någon av de städer som ligger utefter järnvägen. Tiderna ändras och även Sibirien öppnas upp för besökare. 

Under en fyra veckor lång rundresa i denna spännande, intressanta och vackra del av världen besökte jag de nya republikerna inom Ryssland, Burjatien, Tuva och Chakassien samt det autonoma Irkutsk-området. 

En minnesrik resa som gav många nya upplevelser och erfarenheter. Många människor jag mötte var oerhört fattiga, men levnadsstandarden var, som jag kunde se, ändå högre än jag förväntade mig av den bild av Sibirien som jag bar inom mig. En bild styrd av olika reportage i massmedia. Ett stort problem för landet är den stora alkoholkonsumtionen, som ofta leder till missbruk och utslagning samt för med sig icke önskad kriminalitet.  

Mina fyra veckor i Sibirien tog slut alldeles för snabbt. Det fanns oerhört mycket mer kvar att uppleva vid avresan kände jag och jag återvänder därför gärna hit. Allt tal om kriminalitet och maffia kom på skam. Jag mötte ett underbart vackert område med dess gästfria och vänliga invånare.

Ett speciellt tack till min guide Konstantin Axenov från St Petersburg, som genom sin support hjälpte till att göra denna resa ännu intressantare. Ett tack riktas även till all personal under vandringen i Tuva, speciellt Bojan och Ayoma, för deras insatser, samt Abakan Tours trevliga och entusiastiska personal, Sergeij, Olga och Valentin, vars hjälp bidrog till att även besöket i Chakassien blev en stor upplevelse. En annan trevlig bekantskap var Leera, en ung rysk student, som följde med oss på olika utfärder för att få praktisera sina engelska kunskaper. 

 

Burjatien

sibirien_01.jpg (26632 byte)

Ivolginski Datsan. 
Ulan Ude

sibirien_32.jpg (33594 byte)

Mjölkförsäljning.
Ulan Ude

sibirien_33.jpg (25926 byte)

Bekymrad munk.
Ulan Ude

sibirien_34.jpg (32428 byte)

Världens största Leninhuvud.
Ulan Ude

Irkutsk och Bajkalsjön

sibirien_35.jpg (46351 byte)

Smultronsäljare.
Irkutsk

sibirien_36.jpg (46864 byte)

Charkdisk.
Irkutsk

sibirien_37a.jpg (33486 byte)

Sergeij Volkonskys hus.
Irkutsk

sibirien_38a.jpg (37507 byte)

Vackert sekelskifteshus. Irkutsk 

sibirien_39a.jpg (16442 byte)

Morgondis.
Bajkalsjön

sibirien_40.jpg (38498 byte)

Byn Nicolaj.
Bajkalsjön

Tuva

sibirien_11.jpg (24831 byte)

Leninstaty och stadsteatern.
Kyzyl

sibirien_12.jpg (38090 byte)

Expedit med kulram.
Kyzyl

sibirien_13.jpg (33888 byte)

Tuvinsk man.
Kyzyl

sibirien_14.jpg (42079 byte)

Kvinnlig schaman.
Kyzyl

sibirien_15.jpg (45979 byte)

Den vackra byn
Sizim

sibirien_02.jpg (24644 byte)

Spännande Sibirien.
Sizim

sibirien_17.jpg (35070 byte)

Pilgrimstält.
Västra Sayanbergen

sibirien_18.jpg (31205 byte)

Jurta.
Västra Sayanbergen

sibirien_19.jpg (38391 byte)

Nomad framför sin jurta.
Västra Sayanbergen

sibirien_20.jpg (37958 byte)

Ryttare med get.
Västra Sayanbergen

sibirien_21.jpg (39792 byte)

Tuvinsk strupsångare.
Kyzyl

sibirien_22.jpg (32665 byte)

Monumentet
"Middle of Asia".
Kyzyl

Chakassien

sibirien_23.jpg (28141 byte)

Chakassisk by.
Kazanovka

sibirien_24.jpg (36377 byte)

Chakassisk "cowboy".
Abakan

sibirien_25.jpg (32543 byte)

Lenins hus. Shusenskoe

sibirien_26.jpg (30114 byte)

Rysk man på marknad. Minusinsk

sibirien_27.jpg (25204 byte)

Chakassiska barn.
Kazanovka

sibirien_28.jpg (30950 byte)

Salbyk, 
"Sibiriens Stonehenge".
Abakan

sibirien_29.jpg (26271 byte)

Leera, engelsktalande student.
Abakan 

sibirien_30.jpg (30200 byte)

Chakassisk man.
Askiz

Moskva
sibirien_41.jpg (37414 byte)

Leninmausoleet
på Röda Torget.
Moskva

sibirien_43.jpg (35260 byte)

Den vackra metron.
Moskva

sibirien_42.jpg (33458 byte)

Vasilij katedralen
på Röda Torget.
Moskva

sibirien_44.jpg (38743 byte)

Moscow
"By Nigth".
Moskva

 

För mer information om Ryssland: Dagens väder i Ryssland
Fakta:  World Factbook BBC Country Profiles UD:s rekomm. CNN Weather
Tidningar:     www.stalvik.se BBC Weather
Övrigt: Friends of Tuva   Lonely Planet  Geographic Bureau Russian Weather

Det finns många intressanta, fascinerande och spännande platser på vår jord. Läs om några av dessa på min hemsida. 

Till överst på sidan


Uppdaterad 2012-06-27
www.stalvik.com

3 542 besökare sedan 100111
(19 011 besökare 021029 - 100110)