Madeira - "Atlantens Pärla"


 

Landsfakta

Mer information om Madeira 

Startsida

English version

Klicka på bilden för större format

Madeira - "Atlantens Pärla"

Resmål behöver inte alltid ligga långt ut i världen för att upplevas som spännande och exotiska.

För den som söker naturupplevelser eller en aktiv semester är den lilla atlantiska ön Madeira, som ligger några timmars flygresa från Sverige, ett bra val. Här finns vacker natur, fina vandringsmiljöer och möjlighet till goda kulinariska upplevelser. "Badarna" bör välja ett annat resmål eller får nöja sig med att huvudsakligen plaska i hotellens pooler.

Lite fakta om Madeira

Madeira är egentligen en ögrupp som fått sitt namn efter huvudön - Madeira. Förutom huvudön ingår även ön Porto Santo och de obebodda Ilhas Desertas och Ilhas Selvagens i  den autonoma region som utgör Madeira. Huvudstaden Funchal ligger på huvudön.

Geografiskt ligger Madeira mitt ute i Atlanten, cirka 70 mil väster om Nord Afrika och cirka 100 mil från Portugal. 

Huvudön Madeiras totala yta uppgår till cirka 740 kvadratkilometer. Ön är inte speciellt stor, bara 57 kilometer i öst-västlig riktning och 22 kilometer i nord-sydlig.

Befolkningen uppgår till cirka 270 000 invånare, varav cirka 130 000 bor i huvudstaden Funchal, som också är den enda större staden.

Madeiras historia i korthet

Ön Madeira har under historiens gång förskonats från svårare krig. De omvälvningar som skett har har styrts av dem som erövrat ön.

Historieforskare anser att fenicierna upptäckte ön redan i början på 1200-talet, men ritades in på ett sjökort först år 1351 i Florens. De genuesiska sjöfararna kallade ön för " Isola di Legname", vilket betyder "Skogsön", ett passande namn eftersom ön vid denna tidpunkt var helt täckt av skog. Ön förblev obebodd och föll i glömska till 1418/19 då två portugisiska kaptener under en storm råkade ur kurs på sin färd till Marocko. Av en slump upptäckte de Madeiras grannö Porto Santo. Med denna ö som bas utforskar dessa sjöfarare omgivningarna och återupptäcker Madeira 1420. De tar öarna i besittning för Portugals räkning. I slutet av 1470-talet kom Amerikas upptäckare, Christopher Columbus, till Madeira. På grannön Porto Santos träffade han sin blivande hustru. Under deras tid på ön fick de en son. Huset familjen bodde i finns fortfarande kvar. 

Madeiras första nybyggare kom huvudsakligen från norra Portugal. De följdes av holländare, italienare och från Spanien fördrivna morer och judar. Man förde även hit slavar från Nord Afrika, som skulle arbeta på sockerplantagerna. Innan bosättarna kunde ta ön i anspråk var man tvungen att frigöra odlingsytor. För att få fram dessa tändes skogen på. Den stora skogsbrand som uppstod varade i hela sju år och förstörde därmed det mesta av den ursprungliga skogen.

Under de kommande århundradena utvecklades jordbruket. Ön blev under 1500-talet Europas viktigaste sockerleverantör. Vinet infördes från Grekland och i slutet av 1400-talet exporterades de första vinflaskorna. I början av 1800-talet exporterades i storleksordningen 9 000 000 liter vin! I mitten av 1800-talet upplevde vinodlarna ett stort bakslag i produktionen när vinstockarna angreps av mjöldagg. År 1851 uppgick vinproduktionen till endast 60 000 liter vin. I början på 1900-talet exporterades åter omfattande volymer av vinproduktionen.

Spanska trupper erövrade Madeira och Porto Santos 1580. Belägringen av öarna varade ända fram till 1640 då dessa återfördes till Portugal. Spanjorernas försvarsanläggning "Forte do Pico" finns kvar än idag.

Under 1801 flyttade ett stort antal brittiska soldater till Madeira för att de, i allians med portugiser, skulle beskydda ön mot Napoleons angrepp 1807. Som mest fanns det 4 000 brittiska soldater stationerade här.

Under 1800-talet drabbades Madeira av flera nödår och befolkningen utsattes för hårda prövningar. Koleran tog flera tusen liv, vinlusen angrep vinstockarna och sockerrörsodlingarna drabbades av virusattacker. 

Ett omfattande självstyre införde för ön 1910. I samband med Första Världskriget 1916/17 sänkte tyska ubåtar två franska skepp utanför huvudstaden Funchal.

Sedan 1975 försöker organisationen FRAMA frigöra Madeira från moderlandet Portugal. Än så länge har de dock inte lyckats med sina ansträngningar.

Till överst på sidan

Geografi

Ön Madeira ligger på ungefär samma breddgrad som Casablanca i Marocko. Geografiskt ligger Madeira närmare Afrika än Europa. Ön är inte mer än c:a 57 kilometer lång och 22 kilometer bred. Madeira höjer sig brant från havsytan och når sin högsta punkt vid Pico Ruivo, mer än 1860 meter över havet. Huvudön Madeiras yta uppgår till cirka 740 km2.

Ön, eller rättare sagt ögruppen, Madeira föddes under tertiärperioden för cirka 60 miljoner år sedan när kraftiga vulkanutbrott på havsbottnen skapade den. Öns vulkaniska ursprung visas genom den starkt kuperade miljön. Detta arv leder till att man nu kan erbjuder fina, men ibland tunga och bitvis farliga, vandringsmöjligheter. Mera lättvandrat blir det dock om man väljer att gå nedför bergssluttningarna eller parallellt med havet.

Öns dramatiska karaktär bjuder på vackra och intressanta miljöer med bördiga dalar, vassa bergstoppar och branta havsklippor.

Flora och Fauna

Förutom den vackra naturen är blomsterprakten och den eviga grönskan ytterligare attraktioner som lockar besökare till ön. Det finns alltid någonting som blommar på Madeira, oavsett tidpunkt.

Mycket av den ursprungliga vegetationen har gått förlorad under åren av kolonisering av ön. Bara några få rester av det stora skogsbeståndet finns kvar, istället har nya växtarter införts som funnit sig väl till rätta. Man hittar flera olika orkidearter, men det finns bara fyra endemiska.

Madeiras ursprungliga skogar bestod av lagerträd, snöklockebuskar, drakblodsträd och en hög juniperusart. Numera domineras skogarna av stora eukalyptusträd med inslag av fur, gran, pinje och lärkträd.

Djurlivet är inte speciellt omfattande eller sevärt. För de fågelintresserade finns betydligt mera att titta på. Det finns ett 40-tal inhemska fågelarter på öarna. Den madeiriska skogsduvan finns endast på denna plats i hela världen. Många fågelarter använder Madeira som rastplats under sina flyttningar.

Turism

Madeira har sedan länge varit ett populärt resmål. Först kom stora kryssningsfartyg. På senare tid dominerar flygtransporterna. Från Sverige tar det cirka 4,5 timmar att komma hit med flyg. Länge var flygplatsen utanför huvudstaden Funchal en av världens farligaste, med sin korta landningsbana.

På Madeira finns vackra små städer och byar med gammal, intressant miljö och kultur. Dessa platser är lätta att nå med lokala bussar, taxi eller hyrbil. Den som vill cykla runt ön får det betydligt tuffare på grund av den kuperade miljön.

De turister som söker sig till Madeira gör det för att koppla av, njuta av god mat och den vackra miljön. Även den som vill ha en aktiv semester kan få sitt lystmäte tillfredsställt här, att göra en eller flera levadavandringar hör till de bästa upplevelserna när man är på Madeira. "Badarna" bör söka andra resmål i första hand, eftersom havet runt ön omges av vatten med kraftiga undervattensströmmar. På ön Porto Santos finns däremot fina sandstränder.

Populära platser att besöka är, bland annat, Santana den lilla staden på norra delen av ön, som har en samling unika gamla hus. Nunnornas Dal, Curral des Freiras, är en mycket vacker plats som man inte bör missa. Den lilla staden Camacha med sina korgarbetare är trevlig att besöka. Porto Moniz med sina havsbassänger är intressant etc. Huvudstaden Funchal bjuder på intressant kolonial arkitektur, en vacker botanisk trädgård och mysiga restauranger.

Till överst på sidan

Levadavandringar

Öns vulkaniska ursprung, med branta stigningar erbjuder vandringar av olika svårighetsgrad. Lättare om man vandrar parallellt med havet  och lite häftigare, vissa till och med farliga, bland bergstopparna Pico de Arriero och Pico Ruivo, två av öns högsta toppar.

Hela Madeira genomkorsas av ett stort nätverk av vattenbärande kanaler, levada. Utefter dessa har det bildats leder som erbjuder vandringar av skiftande karaktär. Ibland lättare, ibland tyngre, ibland riktigt farliga och ibland genom långa tunnlar. Nätet av levador uppgår till cirka 1 000 kilometers längd, varför det tar lång tid att avverka samtliga vandringsmöjligheter. 

Vid tre tillfällen har jag besökt ön Madeira för att vandra och för att besöka några av de många vackra platser som finns här. 

Jag har gjort ett flertal levadavandringar och vandringar mellan olika byar. Två har varit riktigt "häftiga". Den första gick jag från byn Porto da Cruz via Ribeira Seca till Machico. Under vandring passerar man bukten Boca do Risco, på öns norra del, med ett stup på över 300 meter, rakt ned i havet. Här är stigen smal och den som har anlag för svindel skall absolut inte gå här. Den andra "häftiga" vandringen jag gjort går mellan bergstopparna Pico de Arieiro och Pico Ruivo, Madeiras högsta bergstopp 1 861 meter hög. Under denna vandring går man stundtals på smala stigar som är uthuggna ur berget med branta stup. På de besvärligaste ställena finns stållinor uppspända för att skydda vandrare. Under min vandring var dessa linor dock borta på flera ställen grund av stenras.

De flesta levadavandringarna är dock enkla och mycket vackra att genomföra. Ofta går de utefter bergssluttningar med vyer över Atlanten, till exempel den från Estreito de Camara de Lobos till Boa Morte. 

De vackraste inlandsvandringarna jag gjort är Levada Nigra från Pico de Ariero tillbaka mot Funchal och den som leder från Encumeada till Curral das Freiras, Nunnornas Dal. Den sistnämnda går genom riktigt vild terräng.

Klicka på länken Vandringar för flera detaljer.

Madeira bjuder på vacker natur och fina vandringsmöjligheter. Den som är vandringsintresserad bör absolut besöka ön. För botaniker är Madeira ett paradis med alla sina blommor.

madeira1.jpg (11919 bytes)

Örnklippan.
Porto da Cruz

madeira2.jpg (11802 bytes)

Pico de Arriero

madeira3.jpg (11810 bytes)

Flygplatsen.
Funchal

madeira4.jpg (28203 bytes)

Fiskmarknaden.
Funchal

madeira6.jpg (30568 bytes)

Balcoes.
Ribeira Frio

madeira5.jpg (35169 bytes)

Vy över staden.
Funchal

madeira8.jpg (35896 bytes)

Gammalt hus.
Pico Grande

madeira10.jpg (29736 bytes)

Fruktmarknaden.
Funchal

madeira12.jpg (17955 bytes)

Leden mellan Porto da Cruz
och Machico

madeira7.jpg (41903 bytes)

Botaniska trädgården.
Funchal

madeira9.jpg (16821 bytes)

Vågkraft.
Funchal

madeira11.jpg (37981 bytes)

Espada, djuphavsfisk.
Funchal

madeira_13.jpg (33266 byte)

Strelizia -
Papegojblomma

madeira_14.jpg (31771 byte)

Farmare.
Porto da Cruz

madeira_15.jpg (39855 byte)

Terassodlingar.
Machico

madeira_16.jpg (31924 byte)

Vy över 
Porto Moniz

madeira_17.jpg (31114 byte)

Traditionella hus.
Santana

madeira_18.jpg (27393 byte)

Fårkättar av sten.
Levada do Nigra

madeira_19.jpg (19246 byte)

Bofink.
Pico Ruivo

madeira_20.jpg (26165 byte)

Katedralen.
Funchal

madeira_21.jpg (40566 byte)

Levada dos Tornos

madeira_22.jpg (30414 byte)

Camara de Lobos

madeira_23.jpg (27218 byte)

Botaniska trädgården.
Funchal

madeira_24.jpg (22343 byte)

Botaniska trädgården.
Funchal

madeira_25.jpg (20639 byte)

Fortet.
Funchal

 

För mer information om Portugal/Madeira:  Dagens väder på Madeira
Fakta:  World Factbook BBC Country Profile UD:srekommendationer CNN Weather
  Madeira     BBC Weather
Tidning:  Avante   www.stalvik.se  

Det finns många intressanta, fascinerande och spännande platser på vår jord. Läs om några av dessa på min hemsida.

Till överst på sidan


Uppdaterad 2012-06-22
www.stalvik.com

11 145 besökare sedan 100111
(41 635 besökare 021029 - 100110)