Alaska - "Gigantisk och vacker vildmark"


 

Resfakta För mer information om Alaska Landsfakta USA Startsida

Klicka på bilden för större format

Alaska - "Gigantisk och vacker vildmark"

”Hi, Bear” är ett uttryck rangern i Denali National Park rekommenderar att använda ofta när man vandrar i Alaskas vildmark för att informera björnar att det kommer en vandrare. Om man överraskar en björn finns det risk att mötet slutar i en konflikt, som varken är bra för björnen eller vandraren. Det går även bra att sjunga, eller föra oväsen på annat sätt för att informera vilda djur att man finns som gäst i deras rike fick jag lära mig under denna resa.

Alaska är stort, mycket stort, till ytan. Hela tre gånger större än Sveriges totala yta. Det mesta är nästan orörd vildmark med ett rikt djur- och växtliv. De vilda djuren är dock ofta ganska svåra att se, även om man har en annan uppfattning om detta genom alla spännande naturfilmer som visas i TV. Alaskas städer är i regel inte mer än cirka etthundra år gamla och har därför få sevärdheter utöver en del tidig 1900-tals bebyggelse.

Alaska är ytterligare ett område som vita kolonisatörer tagit från ursprungsbefolkningen. Här har dessa dock fått vissa av sina rättigheter inskrivna i lagen men har ändå trängts undan från sina tidigare marker och många har drabbats av misär. I Anchorage såg jag många ursprungsinvånare (eskimåer) med stora alkoholproblem. Det är sorgligt att se hur lite resurser USA spenderar på att rätta till ursprungsbefolkningarnas problem i förhållande till de stora resurser de satsar på att föra krig i olika länder!

Under min fyra veckor långa rundresa i Alaska fick jag uppleva en del av den otroligt vackra och dramatiska naturen genom min 3 915 kilometer långa bilresa och vandringar på olika platser. Jag mötte många väldigt trevliga och gästfria människor, både alaskabor såväl som turister. Priset tog Henry och Sharon från Virginia som jag mötte i Denali. De bjöd på middag, gav mig olika presenter och Henry satt utanför mitt tält i duggregnet klockan 06.30 på morgonen och väntade på mig med en kanna varmt te!

Under denna resa besökte jag, bland annat, Anchorage, Homer, Seward, Sheep Mountain, Valdez, Delta Junction, Fairbanks, Talkeetna och den fantastiska Denali National Park, där jag tältade i fyra dagar. Jag gjorde också en spännande båtresa ut i Kenai Fjords National Park och fick se knölval, späckhuggare, sjölejon, havsutter, tumlare mm. Under min vistelse i Denali National Park såg jag elva grizzlybjörnar, caribou (ren), moose (älg), snögetter mm Floran var artrik, bara i Denali National Park har man registrerat över 600 olika blommor.

Resan mest dramatiska inslag hände i den lilla staden Soldotna där jag blev jagad av två polisbilar med röd- och blåljusen påslagna. När poliserna klev ur sina bilar såg de bistra ut och hade händerna stadigt vilande på pistolkolvarna.

Så här körde jag:

Anchorage – Seward Highway till Girdwood - Tern Lake Junction – Sterling Highway till Soldotna – Ninilchick – Anchor Point (Alaskas västligaste highwaypunkt) – Homer – Anchor Point – Soldotna- Skilak Lake – Cooper Landing - Tern Lake Junction – Moose Pass - Seward – Tern Lake Junction – Girdwood – Anchorage – Glenn Highway till Eklutna –Old Glenn Highway till Butte – Palmer – Glenn Highway till Matanuska Glacier – Sheep Mountain – Glennallen – Richardson Highway till Copper Center – Valdez – Richardson Highway till Glennallen – Gakona – Tok Cut Off till Tok – Alaskan highway till Delta Junction – Fairbanks – Nenana – Healy - Denali – Carlo Creek - Denali National Park – Cantwell – Trapper Creek – Talkeetna – Wasilla – Anchorage.

Karta över bilvägen

Läs mera om min resa under länken Resfakta

Kort om namnet Alaska

Namnet "Alaska" användes redan under den ryska kolonialtiden då det användes endast för den landmassa som utgör själva halvön. Ordet härstammar från det aleutiska alaxsxaq vilket betyder "fastland", eller mera ordagrant "objektet mot vilken talan av havet är riktat". Det är också känt som alyeska vilket betyder "Den stora marken", eller "Det som havet bryts mot", även det ett aleutiskt ord.

Något om Alaskas historia

Alaska befolkades från början av människor från Sibirien som för 20 – 30 000 år sedan vandrade över den landbrygga som vid denna tidpunkt fanns vid Berings sund. Dessa levde i första på jakt och fiske och var nomader. Många, kanske alla, de folkgrupper som vandrade in på den nordamerikanska kontinenten vandrade sedan vidare söderut och nådde så småningom även Sydamerika. De första nedskrivna berättelserna tyder på att ryssar var de första européer som nådde Alaska och på 1730-talet utforskade ryssen Vitus Bering delar av Alaskas kust. I slutet av 1700-talet började personer från Rysk-amerikanska kompaniet att jaga pälsdjur, främst utter. Under åren 1799 till 1867 existerade kolonin Ryska Amerika.

Den engelske sjöfararen James Cook nådde under sin tredje resa Alaska år 1778 när han kartlade vägen till Berings sund. Hans skepp ankrade i bukten där nu Alaskas största stad Anchorage ligger. Cook kom med ny värdefull information om sjövägen i nordväst.

Den 9 april 1867 köpte USA Alaska av Ryssland för 7 200 000 amerikanska dollar, cirka 110 miljoner i dagens penningvärde, och den 18 oktober samma år övertog USA kontrollen över området. Den pådrivande för genomförandet av affären var den dåvarande amerikanske utrikesministern William Seward. Till att börja med riktades många kritiska röster mot köpet, men sedan man hittat guld i Alaska ändrades snart attityden.

Från inköpet och fram till år 1884 kallades området Alaska-departementet och mellan åren 1884 och 1912 för Alaska-distriktet.

Den 7 juli, 1958 undertecknade president Dwight Eisenhower den så kallade Alaska Statehood Act vilket resulterade i att Alaska blev USA:s 49:e delstat den 3 januari, 1959.

På långfredagen 1964 drabbades Alaska av en svår jordbävning och flera städer blev svårt skadade, bland annat Anchorage och Valdez.

Alaskas mest kända person är förmodligen Sarah Palin som var utsedd som vicepresidentkandidat åt republikanernas presidentkandidat John McCain i valet 2008.

Till överst på sidan

Geografi

Alaska är en av USA:s två delstater som inte gränsar till någon annan amerikansk delstat, Hawaii är den andra. Cirka 800 kilometer kanadensiskt territorium skiljer Alaska från delstaten Washington. Alaska är den enda delstaten där de egna invånarna måste passera genom en annat land för att komma till sin huvudstad. Enda bilvägen till huvudstaden Juneau kräver en färjetur till Kanada.

Alaska har en yta på 1 477 261 kvadratkilometer, vilket motsvarar lite drygt 3 gånger Sveriges, och är därmed USA:s till ytan största delstat. Den har också den längsta kustlinjen av alla stater.

Alaska brukar ofta delas upp i följande regioner:

South Central Alaska som omfattar delstatens södra kustregion. Här bor majoriteten av dess befolkning. Anchorage, Alaskas största stad, har cirka 285 000 invånare.

Alaska Panhandle ligger i sydöst. Här ligger delstatens huvudstad Juneau med 31 000 invånare.

I Alaska Interior, det inre Alaska, ligger Fairbanks, cirka 35 500 invånare.

Alaskan Bush är delstatens mest avlägsna del och består av 380 byar med ursprungsbefolkningar. Här finns mindre städer som Nome, Bethel, Kotzebue och Barrow, USA:s nordligaste stad.

Med sina många öar har Alaska en kustlinje som är nästan 54 700 kilometer lång. Den kedja av öar som leder västerut från Alaskahalvöns södra udde heter Aleuterna och på dessa öar finns många aktiva vulkaner, en av dem är Mount Shiskaldin som reser sig 3042 meter över havet.

Nordamerikas största tidvattenskillnader uppnås strax söder om Anchorage, dessa kan uppgå till mer än 10.7 meter mellan ebb och flod.

I Alaska finns 3,5 miljoner sjöar med en yta överstigande 8 hektar (ca 280 000 km²). Myrar och våtmarker täcker cirka 487 747 km² främst i norra, västra och sydvästra Alaska. Glaciärer täcker 41 440 km² av staten.

Alaska är USA:s såväl västligaste som nordligaste delstat. Dessutom korsar öarna Aleuterna den 180:e längdgraden, vilket även gör Alaska till USA:s östligaste stat, själva datumlinjen svänger dock runt öarna för att inte splittra dygnet i Alaska.

För ytterligare fakta se även länken USA

För mer information klicka på länken Landsfakta

Till överst på sidan

Alaskas flagga

 

 

Alaskas flagga utsågs i en tävling år 1927 där skolelever skickade in förslag på hur flaggan skulle kunna se ut. Det vinnande förslaget kom från den då trettonårige Benny Benson, som menade att flaggans blå bakgrund symboliserade aftonhimlen, havet, bergens sjöar och de vilda blommorna. Stjärnorna står för Alaskas rikedom på guld, sju av dem bildar stjärnbilden Karlavagnen och den åttonde är Polstjärnan.

Mina förväntningar på resan till Alaska var stora. Detta skulle bli en av de stora äventyrsresorna jag gjort! Blev det så? Både ja och nej. Naturen, den gigantiska vildmarken, var oerhört vacker, stundtals nästan andlöst vacker, och mäktig. Jag kunde aldrig se mig mätt på de vackra vyerna. Människor var mycket trevliga, vänliga och hjälpsamma.

Vilda djur finns det gott om i Alaska, men det är inte helt lätt att se dem. Trots min långa resa såg jag få. Min bild av djurlivet var naturligtvis färgad av alla naturfilmer jag sett och därmed hade jag en alltför optimistisk uppfattning om hur många vilda djur jag skulle få se.

Att vandra i Alaska är inte helt lätt alla gånger. Det finns förhållandevis få vandringsleder, och det är inte bara att ge sig ut i naturen på en vandringstur då markerna ofta är privatägda och inte får beträdas. Inte heller inne i Denali National Park finns det vandringsleder utan man får ge sig ut i terrängen från Park Road och den är ibland väldigt snårig, eller så får man vandrar på Park Road som stundtals är ganska hårt trafikerad och dammig.

Totalt sett var detta dock en mycket fin och upplevelserik resa och jag kan enbart rekommendera ett besök i Alaska.

 

alaska, valdez

Alaska; snöklädda berg, skogar, sjöar och ...
Valdez

Vy över
Kachemak Bay.
Homer

Bald Eagle.
Valdez

alska, snötäckt flod

mäktiga floder!

The Spit.
Homer

Leden till Shoup Bay.
Valdez

alaska, anchorage

James Cook besökte Alaska år 1778.
Anchorage

Restauranger.
Homer

? Glacier.
Valdez

Ryssarna kom till Alaska på
1700-talet för att bedriva pälshandel.
Valdez

Huvudgatan.
Seward

? Glacier.
Valdez

USA köpte Alaska av ryssarna år 1867.
Anchorage

Sjölejon.
Kenai Fjord
National Park

Mount Stanford.
Wrangell Nat. Park

Amerikanarna började bygga Alaskan Railway i slutet av 1800-talet.
Anchorage

Tumlare

Världens största tomtestaty.
North Pole

Följ med på min bilresa genom Alaska...
Valdez

Dykande knölval

Lacey Street.
Fairbanks

Skyltar är populära att skjuta prick på!
Sheep Mountain

Späckhuggare

Native Statue.
Fairbanks

Ett av stadens
första hus.
Anchorage

Holgate Glacier

Pioneer Park.
Fairbanks

Hus från början av 1900-talet.
Anchorage

Exit Glacier.
Seward

Två svenskar bland Alaskas pionjärer!
Fairbanks

4th Street, en av huvudgatorna.
Anchorage

Exit Glacier.
Seward

Vy från
Denali National Park

Souveniraffärerna
är många.
Anchorage

Resurrection
River Trail.
Seward

Grizzlybjörn.
Denali National Park

Earthquake Park.
Anchorage

Knick River. 
Eklutna

Vy från
Denali National Park

Downtown.
Anchorage

Knick River.
Eklutna

Vy från
Denali National Park

Choklad bacon!?
Anchorage

Knick River.
Eklutna

Här bodde jag!
Denali National Park

Vy från
Seward Highway

Sheep Mountain

Från vandringen.
Cantwell

Skogsbison

Indianstatyn.
Valdez

Från vandringen.
Cantwell

Skogsbison

Leden till
Shoup Bay.
Valdez

Vargspår.
Cantwell

Vy från
Sterling Highway

Ibland försvann den i vegetationen...
Valdez

Både station och hotell är nedlagda.
Cantwell

Moose.
Ninilchik

Vy över hamnen.
Valdez

Det gamla hotellet.
Talkeetna

Den ryska kyrkan.
Ninilchik

Bald Eagle.
Valdez

Det gamla hotellet.
Talkeetna

Till överst på sidan

Fler bilder från Alaska

Anchorage

     

Centrala postkontoret

Gammalt hus

Köpcentra

Konstmuseet

Hon verkar
inte imponerad!

Laxfiskare.
Ship Creek

Fiskarhustrur.
Ship Creek

Vad säger hon?

För den som
har ALLT finns
pälskalsonger.

Hyfsad
handikappbil!

Anchorage till Homer och Seward

     

Beluga Bay

Björnvarning

Ryssbyn Ninilchik

Moose Pass

Homer

     

Sommarstugor på
Homer Spit

Restauranger på
Homer Spit

Vandrarhemmet
Seaside Farm

Husbilarnas
prototyp?

"Bear Country"

Seward

     

Huvudgatan

Båttur i
Kenai Fjords
National Park

Sjölejon

Snögetter

Havsutter

Resurrection River Trail

Ärlig restaurang!

Vägen till Exit Glacier

Exit Glacier

Duggregn och +15!

Seward till Sheep Mountain

     

Gammal amerikanare.
Butte

Gammal amerikanare.
Butte

Matanuska River.
Palmer

King Mountain.
Palmer

Vildmark!

Moose (älg)

Matanuska Glacier

"Lion Mountain"

"Lion Mountain"

Postlåda.
Sheep Mountain

Sheep Mountain

     
Sheep Mountain till Valdez      

Pionjärhus.
Copper Center

Affär.
Copper Center

Bostadshus.
Copper Center

Det gamla hotellet.
Copper Center

Hotellets vedförråd.
Copper Center

Valdez

     

Nyfångade
hälleflundror.

Fiskarna filéas
omgående.

Genast kommer måsar
och korpar för en
extra munsbit

Den som gapar
över mycket...

Sedan kommer
havsörnarna...

inflygande med
tunga vingslag

De sätter sig
och spanar på
hustaken...

där de ofta
blir anfallna
av korparna.

Från vandringen mot
Shoup Bay

Från vandringen mot
Shoup Bay

På långfredagen 1964
utplånades nästan
 hela staden...

av en jordbävning.
Kvar blev bara enstaka
maskiner och...

en båt som spolades
högt upp på land

Den nya staden
byggdes flera kilometer
längre bort

Tungt lastad fiskebåt

Valdez till Tok

     

"Horsetail Fall"

? Glacier

Laxfiskare.
Klutina River

Moose äter gräs..

på sjöbotten.

Tok till Fairbanks

     

Äng med polarull.
Tok

Rika Roadhouse
ägdes av en
svensk kvinna
i början av 1900-talet.
Delta Junction

Varning för bisonoxar!
Delta Junction

En of
"The Alaskan Highway".
Delta Junction

Tomtehuset.
North Pole

Fairbanks

     

Det gamla stadshuset

Ett av stadens första hus

Gammal flodbåt

Midnattssolsfestivalen

Midnattssolsfestivalen

Denali National Park

     

Flodbank vid
den mäktiga
Nenana River

Hon hade vandrat
i två timmar för
att få vara i fred
med sin stickning!

Leden var inte
alltid helt säker!
Savage River

Arktisk jordekorre

"The Park Road"

Solnedgång vid
Techlanika River

Grizzlybjörn

Grizzlyhona
med två ungar

Grizzly gräver
efter jordekorre

Bajsande
grizzlybjörn.

Vy från
Polychromatic Viewpoint

Vy från
Polychromatic Viewpoint

Toklat River

Jordmånen är tunn!

Rasbrant

Första kvällsmaten
bestod av nudlar
med tonfisk

Flora

     

Cyklamen

Vild iris

?

?

Akeleja

"Devil´s Club"

Nyponros

Ölandstok

Vitpyrola

Bredbladig
mjölkört

Bluebell

Skunkkalla

Teveronika

Midsommarblomster

Gullspira?

Arnika

Blågull

Hönsbär

Lupiner

Azalea

?

Fjällsippa

Fjällglim

Isranunkel?

Strandvial

 

För mer information om Alaska Dagens väder i Alaska
Tidningar Anchorage Daily News Juneau Empire    BBC Weather
Övrigt Alaska State Gov. Travel Alaska Denali National Park  
  Lonely Planet www.stalvik.se    

Ja, det finns många intressanta, fascinerande och spännande platser på vår jord. Läs om några av dessa på min hemsida. 

Till överst på sidan


Uppdaterad 2012-06-10
www.stalvik.com

1 521 besökare sedan 110707