indien_21.jpg (27303 byte)

Föredrag

indien_30.jpg (19968 byte)


"I Gudarnas Dal och Pilgrimernas stad"
INDIEN

Indien är ett av världens mest fascinerande länder. Här lever mer än 200 olika folkgrupper, var och en med sitt egna språk eller dialekt. Naturen spänner från Himalaya till öken. Från stora stäpper till vackra, milslånga sandstränder. Religionen är närvarande över allt. Hinduismen, världens äldsta religion har tusentals med gudomligheter som man möter i vackra tempel, som statyer eller i samband med stora festligheter.

Buddhismen finns framför allt i Himalaya. Dalai Lama och hans exilregering har fått en fristat i norra Indien.

Här finns lämningar efter tidiga högkulturer och spåren efter stormoghulerna, islamska erövrare som lämnade stora och vackra byggnader efter sig. En av dem är Taj Mahal.   

Detta föredrag är en berättelse i ord och bild från en fyra veckors resa i Norra Indien med vandring i Miyar Valley (Blommornas Dal), på gränsen till Kashmir, samt ett besök i Kulludalen (Gudarnas dal), Agra med Taj Mahal, Dharamsala - staden där Dalai Lama lever efter sin flytt från Tibet. Där deltog jag i folkets födelsedagshyllning till honom.

Stormoghulernas härskare var legendomspunna men också fruktade för sina erövringståg. De kontrollerade en stor del av norra Indien, där de byggde vackra palats, fortanläggningar och imponerande gravkammare. Se de vackra byggnaderna och hör en del av legenderna om ledarna.  

I Varanasi "The most ancient living city in the world", fascinerades jag av pilgrimslivet vid hinduernas heligaste flod - Ganges. En upplevelse på liv och död. 

Föredraget innehåller bilder från platser sällan besökta av västerlänningar.


Uppdaterad 2007-08-30
www.stalvik.com

Besöksräknare