Jersey -  "Skatteparadis"


 

Resfakta Mer information om Jersey Flagga och karta Startsida

 

Jersey - "Skatteparadis"

Under tio dagar utforskade jag öarna Jersey, Guernsey och Herm som alla ingår i den grupp öar som kallas Kanalöarna och som ligger i Engelska kanalen, strax utanför Frankrikes kust. Öarna har koppling till den brittiska kronan efter britternas seger över normanderna år 1066. Även om öarna än idag har en viss brittisk överhöghet som handlägger deras internationella relationer och ansvarar för deras försvar markerar de sin självständighet delvis genom att ge ut egna pengar, på vilka det står "States of Jersey / States of Guernsey" på och att öarna inte är medlemmar i den Europeiska Unionen.

Anledningen till att jag ville besöka Jersey, Guernsey och Herm var för att vandra de vackra kustlederna med sin bitvis dramatiska natur. Min bas på Jersey var den största staden, tillika dess huvudstad, St Helier. Härifrån tog jag mig runt ön med hjälp av de fint fungerande lokalbussarna som tar en till platserna där vandringarna kan börja och tillbaka till hotellet när dessa är avslutade.

På Guernsey var min bas den största staden på ön St Peter Port, som även är dess huvudstad. Från St Peter Port åkte jag med lokalbussar till platser där mina vandringar startade och härifrån tog jag färjan till Herm. Genom mina vandringar fick jag en hyfsat bra överblick av ön och några av dess sevärdheter. 

Genom mina vandringar fick jag, förutom naturupplevelserna, även tillfälle att se flera av öarnas historiska minnesmonument i form av forntida gravar, borgar, försvarstorn byggda på 1700-talet för att förhindra angrepp från Frankrike och några av de många bunkrar byggda under den tyska ockupationen under andra världskriget.

Lite fakta om Kanalöarna

De största öarna i vad som kallas Kanalöarna är Jersey, Guernsey, Alderney och Sark. Öarnas sammanlagda landyta omfattar cirka 195 kvadratkilometer och befolkningen uppgår till cirka 160 000 invånare.

Engelska är det officiella språket på öarna. Fram till 1960-talet var även franska ett officiellt språk. På Jersey talar en del av invånarna även en gammal normandisk dialekt, jèrriais. På Guernsey talas också den normandiska dialekten patois, oftast på landsbygden.

Jersey är den största ön med lite drygt 87 000 invånare, Guernsey har lite drygt 62 200 invånare och Herm har runt 60 invånare.

Huvudstaden på Jersey heter St Helier och har cirka 28 000 invånare. På Guernsey heter huvudstaden St Peter Port som har lite drygt 16 000 invånare.

Öarnas formelle regent är överbefälhavaren för den brittiska kronans militära styrkor men har som personliga representant på Jersey en viceguvernör, som samtidigt är högste befälhavare där. Vidare finns en kunglig representant som leder både den lagstiftande församlingen och öns domstol.

Den lagstiftande församlingen består av tolv senatorer, tolv ståthållare och 29 valda ledamöter. I den lagstiftande församlingen sitter bland annat 45 valda ledamöter.

På Jersey är skatterna låga, vilket tillsammans med en gynnsam finanslagstiftning gjort att ön utvecklats till ett centrum för banker. Det är framför allt Londonbanker som lockats att öppna filialer på Jersey, vilket inneburit ett uppsving för öns ekonomi. De huvudsakliga näringarna är annars turism och jordbruk. Jersey har blivit känd för den kreatursras som ön gett namn till.

Cirka en tredjedel av Guernseys yta brukas och den viktigaste näringen är trädgårdsodling. Det är framför allt tomater och blommor som drivs fram i växthus. Men tack vare det milda klimatet produceras också tidig potatis och frukt för den engelska marknaden. Även Guernsey är känd för en egen kreatursras.

Under Guernsey lyder öarna Alderney, Brechou, Stora och Lilla Sark, Herm, Jethou och Lihou.

Den anglikanska kyrkan är det dominerande trossamfundet.

Herm är en liten ö, cirka två kvadratkilometer stor, med unik naturskönhet och har därför blivit ett populärt turistmål. Där bedrivs också jordbruk, men i ringa omfattning.

Kanalöarnas befolkning ägnar sig också till viss del åt fiske.

Årligen besöks Jersey av cirka 700 000 turister och cirka 400 000 besöker Guernsey.

Några viktiga årtal i Kanalöarnas historia

Årtal

 

Händelse
8 000 f Kr Guernsey blev en ö efter att ett stycke land sakta gled ut i Engelska kanalen
6 000 f Kr Blev Jersey en ö efter att ett stycke land bröts loss från den normandiska halvön och gled ut i havet
4 000 f Kr Under den yngre stenåldern började bosättarna att begrava sina döda i gravkammare och reste stenmonument
100-talet f Kr Öarna omnämns för första gången av romarna
56 e Kr Romarna ockuperar Jersey
400-talet e Kr Frankerna regerar över öarna
500-talet e Kr Den förste missionären St Sampson kommer till öarna och befolkningen kristnas
Kringströvande germanska grupper dödade den kristne eremiten St Helier omkring år 555. St Helier levde och predikade på en liten klippö utanför Jersey där nu Fort Elisabeth ligger. Jerseys huvudstad har fått sitt namn efter denne man
800-talet e Kr Bosatte sig vikingar på Kanalöarna och gav Jersey dess namn (-ey kommer från norska språket som betyder ö)
933 Jersey blev en del av hertigdömet Normandie efter att William Longsword erövrat Kanalöarna
1066 Efter slaget vid Hastings, som vanns av Vilhelm Erövraren, kom Kanalöarna under brittiskt beskydd, och har så varit sedan dess nästan oavbrutet. Öarna har dock behållit sin självständighet
1204 Förlorade kung "Johan utan Land" Normandie till Frankrike. Befolkningen på Jersey fick då välja om de ville höra till Frankrike eller fortsatt vara lojala mot den brittiska kronan. Sedan dess är öarna underställda den brittiska kronan, men ej det brittiska parlamentet och har därmed fått behålla sin självständighet i stor omfattning
1337 "Hundraårskriget" mellan England och Frankrike inleds. Detta leder till att öarna invaderas av Frankrike vid ett flertal tillfällen
1461 - 1468 Under det så kallade "Rosornas krig" intog fransmännen borgen Mont Orgueil Castle på Jersey och styrde ön de efterföljande sju åren
1482 Avslutades kriget mellan England och Frankrike
1483 Påven Sixtus IV utfärdade en bulla som fastslog att Kanalöarna och vattnen utanför dessa skulle vara neutral, i alla sammanhang. Den som anföll öarna skulle som straff uteslutas ur kyrkan
1565 Helier de Carteret koloniserar ön Sark och grundade ett feodalsystem som fortfarande fungerar
1651 Intas Jersey av den parlamentariska engelska armén
1781 Ägde slaget om Jersey rum mellan britter och fransmän. Attacken misslyckades och detta var sista gången den franska armén besegrades. Efter denna attack började man bygga en mängd försvarstorn runt om på öarna för att förhindra ytterligare angrepp
1790 - 1793 Franska rojalister söker skydd på öarna under den franska revolutionen
1790 Första flygningen på Jersey genomförs av M.Granger med luftballong
1852 Den franske författaren Victor Hugo inleder sin exil med 3 år på Jersey och sedan med 15 år på Guernsey
1912 Världens första flygtävling från St Malo till Jersey, tur och retur, äger rum
1917 Dödades 600 soldater på Guernsey i samband med första världskriget 
1940 - 1945 Ockuperas Kanalöarna, som enda del av Storbritannien, av tyskarna efter att den brittiska regeringen beslutat sig för att inte försvara dem
1945 Den 9 maj upphör den fem år långa tyska ockupationen och därmed befrias öarna från sina förtryckare
Den 9 maj är sedan dess nationaldag
1962 Inleds den finansiella verksamheten i större skala vilket påverkar öarnas livsstil

Till överst på sidan

Resfakta

Jag kom till ön Jersey med flyg från flygplatsen London Gatwick. Landningen var mycket turbulent på grund av häftiga kastvindar varför jag var glad när flygplanets hjul äntligen tog mark. Nu var en lång resdag över! På grund av flygplatsbyte, från London Heathrow till London Gatwick, tar det lång tid att komma till Jersey. Dels måste det vara minst tre timmars avgång mellan planen och dels tar det nästan en timme att åka buss mellan flygplatserna. Min väntetid mellan planen var sex timmar. Från flygplatsen i St Peter till St Helier är det bara cirka 20 minuters bil- eller bussresa.

St Helier

St Helier, Jerseys största stad och tillika dess huvudstad, är uppkallad efter Helier (Helerius), en eremit som levde och verkade på Jersey under 500-talet. Det traditionella datumet för hans martyrskap är 555 e. Kr. Hans bemärkelsedag, som firas genom en årlig pilgrimsfärd/-vandring till eremitboningen, infaller den 16 juli.

St Helier, på Jerriais heter den St Hélyi, har en befolkning på cirka 30 000 invånare. Socknen täcker ett landområde på ungefär 10.6 kvadratkilometer (cirka 4,1 kvadratmiles) vilket är 9 procent av öns totala landareal. Saint Heliers vapensköld är två korsade guldyxor på en blå bakgrund som symboliserar Saint Heliers martyrskap och havet.

Under fyra dagar var Saint Helier var min bas och första dagen utforskade jag staden och dess sevärdheter.

Jag började med att besöka den gamla och vackra Central market, som är stadens hjärtpunkt. Marknadshallen uppfördes i slutet av 1800-talet efter att den äldre marknadsplatsen blivit förstörd. Att i lugn och ro ströva runt inne i hallen med sina vackra pelare, det välvda taket och fontänen i mitten av hallen ger bra möjligheter att studera folklivet. Här finns också små restauranger där man kan slå sig ned och njuta av färska bakverk från bageriet och en nybryggd kopp kaffe.

Nära Central market ligger St Helier Fishmarket, fiskmarknaden, där den som har möjligheter att laga till läckerheterna som säljs här kan passa på att handla färska delikatesser från havet.

Fästningen Elisabeth Castle är uppförd på en liten klippö i St Aubinbukten och började byggas på 1590-talet. Under mer än tre århundraden försvarades Jersey från denna fästning. På den lilla ön antas den helige St Helier ha levt på 500-talet efter Kristus och därför är ön också en helig plats. När det råder lågvatten, Jersey har en av världens största skillnader mellan ebb och flod, kan man vandra ut till fästningen, annars måste man åka ut med en färja som regelbundet trafikerar ön. På turistbyrån kan man få en tabell över tidvattnet som man strikt måste följa om man vandrar ut till Elisabeth Castle för att inte råka illa.

St Heliers stora kyrka är en vacker byggnad i sten vars äldsta delar grundades redan på 1 000-talet. Interiören är enkel och kyrkan höll på att renoveras vid mitt besök. Nära kyrkan ligger Royal Square med vackra gamla byggnader, till exempel det gamla polishuset och det gamla biblioteket. På torget står en förgylld kungastaty.

Andra vackra byggnader som är sevärda är Townhall, stadshuset, och Masonic Temple, en kyrka som liknar ett romerskt tempel.

Gågatorna Kings Street, Queens Street och en del av Bath Street är fulla med affärer och följaktligen dras stadens invånare hit för att shoppa och bjuder därför på ett intensivt folkliv. Utefter gatorna finns även den del trevliga pubar och restauranger man kan slinka in på när man behöver vila benen eller är törstig eller hungrig.

Innerstaden är någorlunda bilfri, men vill man promenera utanför stadens centrum får man vara beredd på att dela gatorna med många bilar vilket förtar en del av upptäckarglädjen.
Trots att biltrafiken stundtals förstörde nöjet att vandra runt i St Helier gillade jag att ströva runt i staden och njuta av den idylliska brittiska miljön och atmosfären. Även om Jersey stått under brittisk förvaltning sedan britterna besegrade normanderna år 1066 är det franska arvet fortfarande levande genom att många öbor talar franska och att gatunamnen ofta skrivs ut både på engelska såväl som på franska.

Några bilder från St Helier

Klicka på den lilla bilden för större format

Vy över staden från
Fort Regent.
St Helier

Vy över staden från
Fort Regent.
St Helier

Liberation Square.
St Helier

Shoppinggatan
Kings Street.
St Helier

Central Market.
St Helier

Central Market.
St Helier

Fishmarket.
St Helier

Nybyggda hus
vid marinan.
St Helier

Innergården på de
nybyggda husen.
St Helier

"Tree of Life".
St Helier

Gatuprydnad
vid
Liberation House

Masonic Temple

Bostadshus

Kostatyerna

Jerseykor

Tvåspråkiga
gatuskyltar

Det gamla polishuset.
Royal Square

Town Hall

Husdekoration

Gatorna dammsugs!

Trängd politiker?

Även unga damer
i högklackade skor
spelar boule.

"Barntaxi"

Fort Elisabeth.
St Helier

Till överst på sidan

Vandringar

Vandring St Aubin – Letaque (Coastal Walk no 1) (cirka 12 kilometer)

Det småregnade redan när jag gick från hotellet till bussterminalen på Liberation Street, och det gjorde så resten av dagen.

För att komma till St Aubin där leden börjar tog jag en morgonbuss. Busstrafiken är hyfsat bra på Jersey varför man kan ta sig runt på ön med hjälp av bussar, för att vandra eller för att besöka sevärdheter. Jag steg av vid kyrkan i St Aubin och leden börjar bara några hundra meter från denna.

En stor del av leden följer den gamla järnvägen som byggdes i slutet av 1800-talet. Linjen trafikerades av ånglok och när tiden för dessa var över lades järnvägen ned.

Första etappen, mellan St Aubin och fram till havet vid Le Corbiere är mycket lättvandrad och bjuder inte på några direkta sevärdheter. Vandringen börjar bli intressant först när man kommer fram till havet. Strax innan jag kom ut till det gick jag genom ett hedlandskap med vackert blommande ginst och ljung. Här finns också ruiner efter en stenindustri; ett stort torn och ett gammalt hus.

När jag kom fram till havet möttes jag av en vacker vy över vassa klippor och resterna av ett par gamla tyska bunkrar från andra världskriget. Tyvärr duggregnade, och hade så gjort nästan hela tiden sedan starten i St Aubin, varför vyerna över havet begränsades.

Jag gjorde en avstickare till fyrtornet på Corbiere Point med sitt dramatiska läge. Det kunde jag nå tack vare att det var ebb för när sådan råder ligger promenadvägen ut till det fri. I havet vid fyrtornet har många fartyg förlist och 1946 drunknade fyrmästaren när han försökte rädda en turist som hamnat i det strömma vattnet.

Från fyrtornet gick jag till St Ouen´s Bay, som har en lång och vacker sandstrand. Helt utan badgäster idag på grund av det dåliga vädret. Härifrån går leden vid sidan av den stora vägen och man går väldigt nära bilarna som kör på denna. För att slippa trafiken vek jag av från den stora kustvägen vid golfbanan i Mielles och gick härifrån på små asfalterade vägar genom ett vackert jordbrukslandskap. Tyvärr hade regnet ökat den senaste timmen varför jag var ordentligt blöt när jag äntligen kom fram till Letacq, strax innan en buss gick tillbaka till St Helier. Härifrån går de bara en gång i timmen.

Trots att det duggregnat under nästan hela vandringen och jag var ordentligt blöt vid etappmålet var jag ändå nöjd med den första långvandringen på Jersey.

Några bilder från vandringen St Aubin - Letaque

Klicka på den lilla bilden för större format

Hamnen vid ebb.
St Aubin

Leden gick till
att börja med på
en fd järnvägsvall.
St Aubin

Strax innan havet
gick leden på en
vacker ljunghed

Ruiner efter
stenindustri

Kustlandskap

Långt i fjärran
såg jag fyrtornet i
Le Corbiere

Tysk bunker från
andra världskriget.
Le Corbiere

Fyrtornet.
Le Corbiere

Handstatyn.
Le Corbiere

Fyrvaktaren hus.
Le Corbiere

När det är ebb kan
man gå ut till fyren.
Le Corbiere

Fyrtornet.
Le Corbiere

St Ouen´s Bay

Jordbrukslandskap
nära 
L´Letacq

Jerseykor.
L´Etacq

 Vandring Le Grand Etacquerel (L´Etacq) – Devils Hole (12 km)

Det är lätt att ta sig till startplatsen för olika vandringar på Jersey eftersom det går bussar till de flesta av dem. Den här dagen tog jag buss nummer 12a till Létacque där jag avslutat föregående dags vandring. Detta anses vara en av Jerseys mest spektakulära kustvandringar och går från Le Grand Etacquerel till Devils Hole, en sträcka på cirka 11 kilometer. Min vandring blev lite längre eftersom jag gick fel en bit av sträckan efter en vägbeskrivning av en kypare på en restaurang. Bussen stannade vid slutet av vägen bara ett hundra meter från startplatsen. När jag steg ur bussen hade jag en fin vy över en bukt med en vidsträck sandstrand.

Enligt vandringskartan, som jag köpt på turistbyrån, skall man börja med att gå en kort sträcka på den lilla vägen mot Le Mont de Valette. Utefter denna finns några vackra stenhus och när man kommer till slutet av vägen reser sig en höjd som leden går rakt upp för. Vyerna ut över havet är vackra här, och blir bara vackrare ju högre upp man kommer. Tyvärr låg dimman ganska tjock på morgonen varför vyerna inte var helt optimala.

Väl uppe på krönet möts man av ett hedlandskap, med blommande ljung när jag vandrade här, och ett dramatiskt klipplandskap. Här finns också ett flertal försvarsanläggningar med kanonerna kvar som minner om det brutala andra världskriget då Jersey ockuperades av tyskarna.

Efter en kort vandring kom jag till den drygt 60 meter höga klippan ”Le Pinnacle” som reser sig rakt upp från havet. Runt denna har man funnit spår av fyra olika folkgrupper som levde vid klippan för tusentals år sedan.

Vid Grosnez finns ruinerna efter ett slott som byggdes på 1300-talet. Det hade en gång ett dramatiskt läge vid klippkanten. Trots detta kunde invånarna inte hålla stånd mot fienden! Namnet Grosnez antas komma från vikingatiden och har sitt ursprung i det nordiska ordet för näs!

Vandringen mellan Grosnez och Plémont bjuder på många vackra klippformationer och är bitvis lite tungvandrad på grund av många trappor upp för bergssidorna. Vid Plémont finns en mycket vacker sandstrand. Landskapet inåt land består till stora delar av hedmark. Tyvärr vänjer man sig successivt vid de vackra vyerna och intrycken mattas något, men detta var nog en av de vackraste vandringarna jag gjort på länge, speciellt efter att morgondimman bränts bort något av solen.

I Grev de Lecq finns flera restauranger, en flera hundra år gammal kvarn som drevs av vatten (nu är den också en restaurang) och en vacker sandstrand. Här kan man passa på att äta lunch och nu återstår bara en tredjedel av vandringen till Devils Hole.

Efter att ha frågat en kypare om hur jag skulle fortsätta vandringen till ”Devils Hole” instruerade han mig att ”bara gå rakt fram så kommer du dit”. När jag gått en asfalterad väg i ett par kilometer utan att komma tillbaka till klipporna förstod jag att jag gått fel. Jag stannade en bil och frågade chauffören om klippstigen till ”Devils Hole” och blev anvisad att gå in på en liten väg. Efter ytterligare ett par kilometers vandring frågade jag än en gång hur jag skulle komma tillbaka till leden utefter klipporna. Jag kom så småningom rätt och kunde nu återuppta den vackra vandringen högt ovanför havet. På denna etapp passerar man den mäktiga klippön Ile Agois. På den har man funnit resterna av ett rundhus från förhistorisk tid samt, vad man tror, rester av ett kloster från tidig kristendom.

Nu hade det klarnat upp så mycket att jag kunde se några av de andra öarna som räknas till Kanalöarna; Guernsey, Sark och Herm.

På en klippa med dramatiska havsvyer och över ”Devils Hole” drack jag mitt kaffe och åt blåbärsmuffinsen samt den ”almond danish” jag köpte på Central Market i St Helier innan jag åkte iväg med bussen på morgonen.

Efter kaffet återstod bara drygt en halvtimmes vandring till dagens slutdestination ”Devils hole”, som är en klippformation i vilken vatten pressas igenom vid flod. Vågornas rörelser skapar då speciella ljudeffekter. Strax innan man kommer ner till ”Devils hole” passerar man en liten damm i vilken det står en stor staty av ”Djävulen”!

Från ”Devils hole” tog jag bussen tillbaka till Saint Helier och därmed var tyvärr en fantastiskt fin vandring slut.

Några bilder från vandringen Le Grand Etacquerel – Devils Hole

Klicka på den lilla bilden för större format

Startplats för
vandring.
L´Etacq
 

Tyska kanoner
från
andra världskriget.
L´Etacq

"The Pinacle"

Tysk bunker
i morgondimma.
Grosnez

Borgruinen.
Grosnez

Kustlandskap.
Grosnez

Plémont Bay

Kustlandskap

Vattenkvarnen.
Greve de Lecq

Djävulsstatyn.
Devils Hole

Djävulsstatyn.
Devils Hole

Devils Hole

Devils Hole

Ledavsnitt

Till överst på sidan

Vandring Bouley Bay - Gorey (14 km)

Denna vandring var den sista jag gjorde på Jersey innan hemresan.

Solen sken från en nästan klarblå himmel och det var i stort sett vindstilla när jag promenerade från hotellet till bussterminalen för att ta buss nr 4 till Bouley Bay där dagens vandring skulle starta. Jag steg ur bussen nära The Water´s Edge Hotel, som ligger alldeles invid stranden. En bit bakom hotellet börjar vandringsleden för etappen från Bouley Bay till Gorey.

Leden började med en ganska lång uppförsbacke vilket snabbt gav fina vyer över den vackra Bouley Bay. Vandringen följer sedan kustlinjen vilket ger vyer över kustlandskapet och havet. Det finns flera sevärdheter utefter leden och den första jag kom till var ruinerna av det gamla fortet L´Etacquerel som har ett dramatiskt läge på en klippa. Det byggdes mellan åren 1786 och 1836 för att försvara en del av Jerseys kust mot fransmännens attacker.

Från fortet går stigen både upp och ned för bergssluttningarna tills man kommer upp på höglandet vid Rozel. Härifrån går leden åter ned till havet och man kommer till den vackra Rozel Bay. Här finns det både hotell, restauranger och sanitära anläggningar.

Från Rozel Bay fortsätter leden en bit på olika vägar till Fliquet Bay. Här står ytterligare ett försvarstorn som byggts som skydd mot eventuella attacker från fransmännen. Från Fliquet Bay finns möjlighet att vandra längs stranden till St Catherine´s Bay vid ebb. Jag valde för säkerhets skull att fortsätta på stigen/vägen eftersom jag inte hade tillgång till någon tidtabell för ebb och flod.

Vid St Catherine´s Bay finns en lång stenpir som man kan vandra ut på för att njuta av vyer över havet och en restaurang. Jag köpte kaffe och satte mig på en bänk med havsutsikt för att fika. Kakor hade jag köpt med mig från St Helier. Gissa om fikat smakade bra i solskenet?

Från restaurangen följer leden havet fram till ett försvarstorn. Här vek jag av för att få vandra den delen av leden som går genom St Catherine´s Wood, ett litet vackert skogsparti. När man kommit igenom skogen kommer man in i byn St Martin. Från byn kan man gå tillbaka till havet eller fortsätta på vägen direkt till Gorey. Jag valde att gå tillbaka till havet och kom till en plats som heter Archirondel. Här finns ett vackert rött och vitt försvarstorn som byggdes i slutet av 1700-talet. Eftersom det var en solig dag hade en handfull människor sökt sig till stranden. Fram till Gorey var jag tvungen att gå på den trafikerade kustvägen i cirka 3 kilometer. Efter lite drygt fyra timmars vandring kom jag fram till den lilla staden Gorey, som var dagens slutdestination. Härifrån tog jag bussen tillbaka till St Helier.

Gorey är en trivsam liten stad som drar till sig många turister. Den har ett fint läge vid havet som gör den till härlig plats att ströva runt i. De flesta turisterna söker sig dock hit för att besöka en av Jerseys största sevärdheter, den mäktiga borgen Mont Orgueil som började byggas på 1400-talet.

Längs hamnpromenaden finns ett flertal hotell och restauranger man kan koppla av på efter vandringen. En av dem är Ingalills Restaurang & Bar, som ägs av en svensk kvinna. Hon var tyvärr inte på plats när jag var på besök i Gorey.

Denna vandring blev en fin avslutning på mina vandringar på öarna Jersey, Guernsey och Herm, som alla hade gett mig olika bilder av vad dessa öar har att erbjuda en vandrare.

Några bilder från vandringen Bouley Bay - Gorey

Klicka på den lilla bilden för större format

Vy över bukten.
Bouley Bay

Leden från
Bouley Bay

Ruinerna av
L´Etacquerel Fort

Vy över
Rozel Bay

Försvarstorn.
Fliquet

Leden vid
St Catherine´s Bay

Båtramp.
St Catherine´s Bay

Snäckor.
St Catherine´s Bay

Försvarstorn.
St Catherine´s Wood

Leden i
St Catherine´s Wood

Ingen trängsel
på stranden.
Archirondel

Det röd-vita
Försvarstornet.
Archirondel

Centrum.
Gorey

Mont Orgueil Castle.
Gorey

Mont Orgueil Castle.
Gorey

Mont Orgueil Castle.
Gorey

Ingalills
Restaurang & Bar.
Gorey

 

Flagga och karta

Flaggan består i av ett rött Andreaskors på vit botten. År 1979 beslutade landets parlament att öns historiska vapen, som symboliserar Jerseys skepp, bör läggas till flaggan vilket trädde i kraft 1981  

 

För mer information om Jersey Dagens väder på Jersey
Fakta World Factbook UD:s rekommendationer   BBC Weather
Tidningar Jersey Evening Post      
Övrigt Jersey Tourism Lonely Planet www.stalvik.se  
         

Jersey är en vacker ö att besöka. Här finns trevliga platser att vistas på, vacker natur att vandra i och vänliga människor. Inte så långt från Sverige och väldigt civiliserat. Den som söker ett säkert och bekvämt resmål är detta en ö att åka till.

Ja, det finns många intressanta, fascinerande och spännande platser på vår jord. Läs om några av dessa på min hemsida. 

Till överst på sidan


Uppdaterad 2012-10-10
www.stalvik.com

712 besökare sedan 110923